Epidavros (Epidauros)

Epidauros városának mai neve Epidavros, amelyet az ókori görög város mellé építettek. A várost és a körülötte elterülő részt együttesen Epidauriának nevezték.

A város az ókorban egyszerre volt gyógyfürdő, vallási központ és kulturális hely egyaránt.
Ide busszal, autóval vagy szervezett kirándulás keretén belül juthatunk el.

Epidavros városa arról volt híres, hogy a mítosz szerint itt született Apollón fia, a félig ember, félig isten Aszklépiosz, aki gyógyító erővel rendelkezett.
Az ókorban az Aszklepeion volt a leghíresebb és legnépszerűbb gyógyító hely. Ide jöttek a betegek, akik abban reménykedtek, hogy a városban meggyógyulnak. Mielőtt megállapították a gyógymódot, a betegeknek el kellett tölteniük egy éjszakát a nagy hálóteremben, amelyet Enkoimitiriának neveztek.
A város közelében egy ásványvízforrás is van, amelynek szintén nagy szerepe volt a gyógyításban.

Epidavros a gyógyításon kívül híres volt színházáról is, amit ma újra elkezdtek használni.

Epidavros nevezetességei:
  • Epidavros színháza: Ezt a hatalmas színházat i.e. a 4. században tervezte egy Polükleitosz nevű építész. A Künortion-domb kagyló alakú mélyedésébe építették bele. Eredetileg 34 sorból állt, azonban a római korban még további 21 sorral bővült ki, így összesen 14000 néző fért el benne. Ez az ókori világ egyik legjobb állapotban fennmaradt színháza, így ma is használatban van: itt tartják a színielőadásokat és koncerteket az Athén-Epidauros fesztivál keretében, amelyet minden nyáron megrendeznek.
  • Katagógeion: Az épületet i.e. a 4. században készítették. Szállodaként funkcionált, és mintegy 160 szobával rendelkezett. Ebben az épületben szálltak meg az Aszklépeion vendégei.
  • Artemisz szentélye szintén az i.e. a 4. században épült. Az épületet szárnyas Nikék és kutyafej vízköpők díszítették, amelyeket ma az Athéni Nemzeti Múzeumban őriznek.
  • A város részét képezte a Palaisztra nevű épület is, amelyben a vajúdó asszonyok és a haldoklók tartózkodtak.
  • Epidavros ásatási területének van egy kis múzeuma is, ahová szintén érdemes betérni a kirándulás alatt.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás