Evia-sziget

Evia szigete a második legnagyobb Görögországban. 3654 km2-es területét csak Kréta előzi meg. A sziget az Égei-tengerben terül el, és az Evia-öböl választja el a szárazföldtől, amely Chalkidánál, Evia központjánál, 40 méteresre szűkül, ezt hívjuk Evriposz-szorosnak. Csakis ezen a részen lehet hajóval átkelni a szigetre, máshol pedig kompok segítenek átjutni Eviára.

Az Evriposz-szorosnak van egy nagyon érdekes jellemzője, amelyet napjainkig sem tudtak megmagyarázni a tudósok: a szorosban a tengeráramlás napi 8-10 alkalommal is megváltozik. Ehhez egy legenda is kapcsolódik, mely szerint Arisztotelész sokáig vizsgálta a szoros viselkedését, de nem sikerült megfejtenie a rejtélyt, amelynek súlyos következménye lett: kétségbeesésében és reménytelenségében belevetette magát az Evriposz-szorosba.

Chalkidától északkeletre találjuk Evia legmagasabb hegyét, a Dirfiszt, amely 1743 méterre magasodik a tengerszint fölé. Ez a vidék a legmegfelelőbb a túrakedvelőknek. A Dirfisz menedékház 1120 méter magasan helyezkedik el, ide kb. 3 óra gyaloglás után érnek fel a túrázók, és még 2 órát kell gyalogolniuk, hogy elérjék a hegycsúcsot.

Az egymástól legtávolabbi két pont a Lihada-fok, amely északnyugaton, és a Mantelo-fok, amely délkeleten fekszik. A köztük lévő távolság 195 km hosszú.
Evia szélessége némely helyen mindössze 5 km, máshol viszont eléri az 52 km-t is.

Evia területe rendkívül színes és sokoldalú: egy részét sűrű erdők borítják és hegységek emelkednek a tenger fölé, másik része síkság, míg keleten meredek sziklák húzódnak, ezért nehéz megközelíteni, nyugaton viszont lankás partvidékkel rendelkezik, öblei pedig alkalmasak hajókikötőknek.
A sziget rendkívül termékeny, ez a magyarázata annak, hogy a lakosok zöme leginkább mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozik.

Evia szigetén elég gyenge az úthálózat minősége. Ez az oka annak, hogy viszonylag kismértékű idegenforgalommal rendelkezik. Így ez az egyik azon ritka sziget Görögország nagyobb területű szigetei közül, amelyet mi magunk fedezhetünk fel eredeti szépségében.

Evián nem hemzsegnek a turisták, habár a közelmúltban egyre népszerűbbé vált. Inkább a görögök, azon belül is legfőképpen az athéniak szeretik itt eltölteni a hétvégéket.

Most pedig ismerjük meg a sziget nevezetességeit egy képzeletbeli kirándulás keretében!

Evia két legfontosabb és egyben legnépszerűbb települése Chalkida, a sziget központja, és Eretria, amely Chalkidától keletre fekszik.

Chalkidától 31 km távolságra helyezkedik el egy hegyi falu, Szteni. A kis település kellemes hangulatát platánfái és forrásai adják.

Szteniből elmehetünk Hiliaduba. Az út sajnos elég rossz minőségű, de ez jellemző a sziget néhány más részére is. Hiliaduba azoknak érdemes ellátogatniuk, akik kedvelik a kavicsos tengerpartot.

Szteniből Kymi felé is vehetjük az irányt. Az út minősége erre szintén gyenge. A várost egy hegyoldalra építették, 250 méter magasra a tengerszint fölé. 4 km-rel lejjebb találjuk a kikötőt, a Paralia Kymit. Míg leérünk a kikötőbe, néhány nevezetesség mellett is elhaladunk. Ilyen például a Népművészeti Múzeum, ahol különféle viseleteket és régi használati tárgyakat nézhetünk meg.

Evián érdemes még ellátogatni a Prokopi nevű faluba, amely Chalkidától 52 km-re található. A falunak szinte a teljes lakossága a mezőgazdaságból él.
1923-ban települtek ide a lakosok Törökországból, így honosodott meg ezen a helyen Szent János tisztelete. A faluban ellátogathatunk az Ajiosz Ioannisz-templomba, ahol Szent János ereklyéit őrzik. Szent János ünnepét minden év május 27-én tartják, amikor is rengeteg zarándok látogat el a faluba.

Evia egyik legkedveltebb halászfaluja Limni. Itt minden nyáron beindul az idegenforgalom, de legfőképpen görögök jönnek ide kipihenni a hétköznapok fáradalmait. A faluban hagyományos, kék-fehér házak, kellemes hotelek és tavernák sorakoznak. A mítosz szerint Zeusz és Héra is ezen a helyen töltötte a mézesheteit.
8 km-re innen ellátogathatunk a Galataki-monostorba, amely a 18. században épült. A monostor főtemplomában csodás freskókat tekinthetünk meg.

A falutól nem messze még a Lutra Edipszu gyógyfürdőben is eltölthetünk egy kis időt. Termálvizét már az ókorban is ismerték és elismerték. Nagyon jó a reumatikus és ízületi problémákra, sőt még a nőgyógyászati gondokra is hatékony megoldás.

Ezt elhagyva Pefkibe érünk, ahol az éttermekben sokszor magyar étlappal is találkozhatunk, ugyanis a településre sok magyar turista jár nyaralni. Pefki csodás, hosszú tengerparttal rendelkezik, melynek mentén szállodákat és apartmanokat is találunk.
A közelben van az Artemisszion-fok, amely arról híres, hogy itt találták meg a bronzból készült Zeusz-szobrot, amit ma a Nemzeti Régészeti Múzeumban őriznek.

Sokak szerint Evia déli részének legszebb üdülőhelye a Karystos nevű település. Karystos a Karisztiai-öbölben fekszik, amelyet az 1398 méter magas Ohi-hegy lábánál találunk.
Karystos megtervezését I. Ottó kezdeményezte. A település két homokos stranddal is rendelkezik.

Végül pedig Karystos-tól négy km-re egy hangulatos kis falut, Milit találjuk. Miliben megnézhetjük a frank erődöt, más néven a Kokkino Kasztrót, amely a 13. században épült. Innen csodás kilátásban lehet részünk a településre és az öbölre egyaránt.


Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás