Kefalonia

Kefalonia szigete a Jón-szigetekhez tartozik, azok közül is a legnagyobb. Területe 740 négyzetkilométer. A sziget bővelkedik a változatos tájakban és a geológiai érdekességekben. Kefalonián meredek hegységek vannak, amelyek alatt változatos növényzetű erdők és völgyek kaptak helyet, így a túrakedvelők sem csalódnak, ha a szigeten kívánják eltölteni a nyaralásra szánt időt. Kefalonia partjai mentén a tenger is kristálytiszta, türkizkék színekben pompázik.
Szépségét az is jelzi, hogy itt forgatták le a Corelli kapitány című filmet, amely által még jobban emelkedett a sziget népszerűsége.
Mivel Kefalonia egy nagyobb sziget a többihez képest, ezért a városok között is nagyobb távolságokra kell számítanunk. Argosztoli és Lixuri városok között például kompok közlekednek.

Kefalonia fővárosa Argosztoli. Ez egy modern város, amit annak köszönhet, hogy az 1953-as földrengés után majdhogynem teljesen újjáépítették.
A város kikötőjében és annak környékén rengeteg taverna és kávéház hívogatja a vendégeket. Éttermek és tavernák tömkelegét találjuk Argosztoli központjában, a Plateia Vallianu téren is.
A város nevezetessége a Kutavosz-laguna, amelyen a Debossetu hídon keresztül tudunk átjutni. A hidat 1813-ban építették, ami alatt régen még át lehetett menni kis csónakkal is, addig, amíg a híd le nem süllyedt a földrengés hatására, így ma a vízfelszínnel azonos vonalban van.

Argosztolitól két és fél kilométerre találjuk a Katavothreszt, azaz a víznyelőket. A tenger vize beszivárog a part mentén levő üregeken keresztül Kefalonia belsejébe, majd a Meliszáni-barlangban a felszínre tör. A barlang sós vízű tóval rendelkezik, ahol a turistákat csónakkal viszik körbe rajta.

A sziget déli részén helyezkedik el Peratata, amely Argosztolitól csupán 9 kilométerre található. Peratata közelében van az Ajiosz Georgiosz vár maradványa, amelyet érdemes megtekintenünk, ha a településen járunk, hiszen nagyon szép kilátás nyílik onnan a sziget környező részeire.

Kefalonia nevezetességei közé tartozik az Omálosz-völgyben elhelyezkedő Ajiosz Geraszimosz-zárda. Itt őrzik egy ezüstből készült szarkofágban Kefalonia védőszentjének, Szent Gerasimos-nak a maradványait.

A völgy közelében kapott helyet az Enosz Nemzeti Park, amelynek nevezetessége a különleges cédrusfája.

Kefalonia déli oldalán találhatjuk Szkala városát. Hosszú, homokos strandjának kellemes hangulatát a rengeteg pálmafa és kitűnő éttermei szolgáltatják. A város nevezetessége a Római Villa maradványai, aminek nagyon szép mozaikpadlója jó állapotban maradt az utókorra.

Kefalonia legnagyobb kikötője Számi, amely Argosztolitól 25 km-re található. Mivel ezt a várost is elpusztította a földrengés, ezért modern kori épületei vannak, amelyek nem szolgálnak sok látnivalóval, viszont tőle 4 kilométerre megtaláljuk a Drogarati-cseppkőbarlangot.

Kefalonia északi részén találjuk Fiszkardo városát, amelyet szerencsés fekvése miatt elkerült a földrengés, így régi épületei és velencei stílusú házai jó állapotban maradtak meg. Ennek köszönheti azt, hogy sokan a sziget legszebb városának tartják.

Tőle délre ellátogathatunk Aszoszba. Ez egy kis félszigeten fekvő halászfalu, amelyet Párizs támogatásával sikerült újjáépíteni. Nevezetessége a 16. századi velencei erőd, ahonnan csodás a naplemente.
Innen nem messze találjuk a Mirtos Beach-et, amely a világ 10 legjobb strandjai között van számon tartva.


Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás