Knósszoszi palota

A palota a bronzkorból ránk maradt épületegyüttes, ami a feltételezések szerint a Minószi civilizációban a vallási és politikai központ szerepét töltötte be.
knosszoszi palotaKnósszosz Herakliontól csupán csak 5 km-re található. Knósszosz egy rendkívül gazdag város volt, lakosainak száma a fénykorában elérte az 50 ezer főt is.

A palotát Sir Arthur John Evans tárta fel, restaurálta és újjáépítette.
A római korban kialakult egy legenda a palota labirintusáról, amely szerint Kréta királya, Minósz nem volt hajlandó feláldozni a bikát, amit Poszeidón ajándékozott neki. Ezért az isten meggyőzte Minósz feleségét, hogy egyesüljön a bikával. Így született meg a Minótaurosz, akinek emberteste és bikafeje volt. Minósz egy áthatolhatatlan labirintust építtetett a palotába, ahová bezárta a Minótauroszt, akit végül Thészeusz győzött le.

A legenda szerinti labirintus létezésére azonban nem sikerült semmilyen bizonyítékot szerezniük a tudósoknak.
A palota legfőképpen mészkőből épült, és különös tény, hogy sem a várost, sem magát a palotát nem vették körül védőfalak.
A palota területe kb. 20 000 m2, ezért nem kevés idő, míg végigjárja az ember. Négy bejárata van, ezek közül mindegyik más-más égtáj felé fordul.

A rengeteg falfestmény, dombormű és oszlop teszi még különlegesebbé és érdekesebbé a műemléket.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás