Korinthos

Korinthos tengerpartjaKorinthos területe már a kőkorszakban is lakott volt. A mitológia alapján a várost Héliosz isten fia alapította.

Korinthos városa a Korinthoszi-csatornától 6 km-re helyezkedik el nyugatra.

1858-ban egy földrengés pusztította el, amelynek következtében teljesen újjá kellett építeni. Ezt követően, 1928-ban és 1981-ben újabb földrengések rongálták meg, amelyek szintén nagy károkat okoztak.

A város központjában találjuk az El Venizelu teret, ahol éttermek, tavernák várják a vendégeket.
Tengerparti sétánya is nagyon hangulatos, amit pálmafái, éttermei és kis üzletei biztosítanak.

A város közlekedése is jónak mondható: Athénból busszal és vonattal rendkívül könnyen el lehet jutni Korinthos-ba, illetve a városból is indulnak buszok a félsziget számos településére.

Korinthos romvárosát Ó-Korinthos-nak nevezzük, amely a modern várostól 7 km-re található. A település i.e. a 6. században Hellász Korinthoszi-csatornaleggazdagabb városállamai közé tartozott.

Korinthos nevezetességei
  • A kikötő mellett találjuk a Népművészeti Múzeumot, ahol a település különböző népviseleteit tekinthetjük meg, leginkább az ünnepi és az esküvői viseleteket.
  • Ó-Korinthos-ban megnézhetjük az Apollón-templom maradványait, a 7 dór oszlopot. A templom i.e. az 5. században épült, így Korinthos legrégebbi épületének számít.
  • Oktavia-templom: Ez egy római kori épület, amelyet gyönyörű korinthoszi oszlopokkal díszítettek.
  • Érdemes ellátogatni a helyi múzeumba. Itt rengeteg emléket őriznek a város történelméből. A múzeumban láthatunk római kori szobrokat, mozaikokat, agyagedényeket és szobortöredékeket egyaránt.
  • A múzeumból lépcsők vezetnek az agorára, amelynek közepén egy pódium állt, más néven a béma. Ez volt a szónokok emelvénye. Pál apostol is szót emelt itt a kereszténység elterjedésének érdekében.
  • A bémával szemben egy épületmaradványt láthatunk, amely a Szent-forrás nevet viselte. Ez a hely az Apollón-kultuszt szolgálta, sőt, jósdaként is működött, hasonlóan Delphihez.
  • A városban színház is működött. A római korban építették, az 1. században. Különlegessége az, hogy a nézőtér egy magas fallal van elválasztva a színpadtól, ugyanis a tengeri csatajelenetekkor gyakran elárasztották vízzel.

A Korinthoszi-csatorna

Korinthoszi-csatornaA csatorna 12 év alatt épült meg 1893-ban, Türr István és Gerstner Béla tervei alapján. Emlékükre egy márványtáblát is állítottak.
Akkoriban a csatornát a kor technikai csúcsteljesítményei között tartották számon.

Hossza 6,5 kilométer, falai 90 méter magasra nyúlnak, szélessége viszont mindössze 27 méter.
Évente kb. 11000 idegenforgalmi hajó halad át rajta.

A Korinthoszi-csatornához egy babona is kapcsolódik: úgy tartják, hogy ha egy hajót látnak áthaladni rajta, akkor kívánni kell valamit, és az valóra válik.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás