Kos város

Kos város a sziget fővárosa. A város a műemlék kedvelőknek és a szórakozni vágyóknak egyaránt kiváló üdülőhely.
A Kondoritu nevű út mentén rengeteg éttermet, tavernát, kávézót találunk, és az éjszakai élet is itt a legnyüzsgőbb. Néhány helyi utazási irodával is találkozhatunk itt, ahol viszonylag olcsóbban tudunk hajójegyet vásárolni a közeli szigetekre.

Kos nevezetességei:
 • Johannita erőd: az erőd építéséhez antik épületek maradványait használták fel. Egy külső és egy belső várral is rendelkezik. Az erődben ókori oszlopfőket, szobormaradványokat és márványfaragásokat nézhetünk meg, emellett pedig páratlan kilátásban is részesülünk az öbölre és a városra, sőt még Törökország partjait is láthatjuk innen.
 • A Finikon nevű sétánytól egy térre mehetünk fel, amelyet Hippokratész platánjáról neveztek el, ugyanis a monda szerint itt tanította az orvoslásra tanítványait. A monda valóságalapja azonban nem igazán állja meg a helyét, ugyanis a fa 500 és 600 év közötti. Ha másért nem is, a 14 méter átmérőjű fa megcsodálásáért érdemes megmászni az idevezető lépcsőket.
 • Kos városa a hatalmas platánon kívül még egy különleges növénnyel rendelkezik, mégpedig a 100 éves és 15 méter magas fikusszal.
 • A platán mellett egy török kutat láthatunk, ez alatt fakad a Pán-forrás, amelyet a sziget legrégebbi gyógyvízfeltörésének tartanak.
 • A kút mellett egy 1887-ben épült török mecsetet nézhetünk meg, amelyet Loggiának hívnak. Minaretjét négyszer is újjá kellett építeni, ez legutóbb 1955-ben történt meg, ugyanis a földrengések miatt szinte minden alkalommal összedőlt.
 • Kos-ban két romterületre is ellátogathatunk. Az egyik közülük a Casa Romana. Ez egy hatalmas villa volt, amely i.e. a 3. században épült, és egy gazdag hajótulajdonoshoz tartozott. A villában csodás padlómozaikok és freskók voltak, valamint tartozott hozzá egy díszmedence és három udvar is. Ezeket szerencsére ma is megcsodálhatjuk, ugyanis a restaurátoroknak szinte teljesen sikerült helyreállítaniuk az épületet.
 • A másik romterület a Xistos. Nevét a xistounról kapta, amely az atléták izomfeszítő gyakorlatát jelentette. Ez egy 60 méter hosszú futópálya, ami egykor még fedetten állt itt, és a tetejét márványoszlopok tartották, amelyekből 17 darab meg is maradt az utókornak.
 • Kos egy Dionüszosz-szentéllyel is rendelkezett, amelynek ma már csak kis maradványait láthatjuk, többek közt a padlózatot és néhány falmaradványt.
 • A Szabadság téren találjuk a 18. századi Defterdár-mecsetet.
 • A mecsettől nem messze áll Kos Archeológiai Múzeuma. Itt mozaikokat, kerámiatárgyakat és márványszobrokat nézhetünk meg. A múzeumban áll többek közt a Hippokratészről készült márványszobor is.
 • Kos városában az i.e. a 4. században épült régi agora is jó állapotban megmaradt. Területe 80 m hosszú és 300 m széles. Itt több ókori nevezetességet is megnézhetünk. Ilyenek például az ókeresztény bazilika romjai, az Aphrodité-szentély és a Herkules-szentély. Azoknak, akik nem szeretnek gyalogolni és hosszasan időzni a műemlékek között, lehetőségük van felszállni egy kisvasútra, amely elmegy minden jelentős látnivaló mellett.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás