Az olimpiai játékok

Az olimpiai játékok előzményei már jóval i.e. 776 előtt megjelentek. A régészeti leletek alapján ugyanis már i.e. a 2. évezredben is rendeztek sportjátékokat Olümpia területén és környékén.

A legendák több mitikus alakot is említenek mint az olimpiai játékok megalapítóját, de a legismertebb közülük Heraklész (Herkules), aki legyőzte Augeiasz királyt, ennek emlékére pedig versenyt rendezett, amiben tehetséges görögök mérték össze erejüket.
Más mondák Pelopszot, a Peloponnészosz meghódítóját, illetve Zeuszt is említik az olimpiák atyjaként.
I.e. 776-tól kezdődően jegyezték fel a sportversenyek győzteseit, és innentől kezdődött a görög időszámítás is. Az első lejegyzett győztes neve Khoroebusz volt.

A két olimpia közt eltelt időt olimpiásznak hívták, ez egy négyéves időszak volt, amelyet mindig az előző olimpia győzteséről neveztek el.
A versenyek alatt szent fegyverszünet honolt az államban, így biztosították azt, hogy a versenyzők akadálytalanul és biztonságban eljussanak Olümpiába.

A versenyen bármely szabad férfi indulhatott, nők viszont nem vehettek részt benne, sőt még a nézőtéren sem volt szabad tartózkodniuk. Ennek az volt az oka, hogy a versenyzők meztelenül mérték össze erejüket.
Eleinte csak egy versenyszám létezett, a futás, később már megjelent a kettős futás, a hosszú futás, az ökölvívás, a kocsiverseny és a penthatlon is.
Athén olimpiai stadion
A győztes jutalma az olajkoszorú volt, majd diadalmenetben vonulhatott be szülővárosába.
I.u. 393-ban Theodosius császár betiltotta a verseny megrendezését, mert a keresztény uralkodó pogány szokásnak tartotta, majd legközelebb csak a 19. században indultak kezdeményezések az olimpiák újbóli megtartására. A francia Pierre de Coubertin javasolta, hogy rendezzék meg újból négyévenként a versenyt, hiszen ez hozzájárul a nemzetközi együttműködés erősítéséhez is. Az első újkori olimpiát Athénban rendezték meg 1896-ban.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás