Az Olümposz-hegy

Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége, mely Thesszália és Makedónia határán helyezkedik el. Legmagasabb csúcsa a Mitikasz (jelentése: orom), amely 2917 m-re magasodik a tengerszint fölé. De Görögország második legmagasabb hegycsúcsa, a 2911 méter magas Skoliot is itt található.

olümposz térképA hegység északi része a Magas-Olümposz, ahol több csúcs is eléri, sőt meghaladja a 2700 méter magasságot, déli részét pedig Alacsony-Olümposznak nevezik, amelynek legmagasabb csúcsai 1200-1500 méter magasságban vannak.

Az Olümposz meredek falú, és mély szakadékokkal van szabdalva, völgyeit pedig dús növényzet borítja, melyben cédrus-, bükk-, és fenyőerdők is helyet kapnak. Több mint 1700 növényfajt találhatunk itt, és állatvilága is rendkívül gazdag: 20 erdei madárfaj csak a hegységben honos. Ez az oka annak, hogy itt hozták létre az ország első nemzeti parkját, 1937-ben.

A görög mitológia elbeszélései alapján az istenek lakhelye az Olümposz legtetején volt. Itt élt a 12 olümposzi isten, azaz a Dodekatheon. Vezetőjük Zeusz volt, az időjárás, a mennydörgés és a villámok istene, aki a Mitikasz csúcson levő trónjáról Olümposz-hegyuralkodott.
A török uralom idején még a hódítók is magasztalták a hegyet, Szemavat Evinek, azaz az Égiek lakásának nevezték.
Az Olümposz földi paradicsom a hegymászók és a túrázók számára. Ha valaki túrára indul, gondoskodjon róla, hogy legyen nála elegendő víz, élelem, a meleg és az eső elleni védekezéshez fontos eszközök , na és persze egy jó térkép!

A túra egyik legnépszerűbb kiindulópontja Prionia. Az út az Epineasz folyó mentén halad, ahol néhány nevezetességgel is találkozhatunk:
Az Ajiosz Dionüszosz-kolostort még a 16. században építették, mára sajnos már csak romjait tekinthetjük meg. Dionüszosz a bor és a mámor istene volt, valamint a színjátszás patrónusa. Ő fedezte fel, hogy a szőlőből bort lehet készíteni, és a világot bejárva tanította meg az embereket a borkészítés rejtelmeire.

Dionüszosz-kolostor maradványaiA kolostortól kb. 2 és fél óra gyaloglás után jutunk el a Szpiliosz Agipatosz Menedékházhoz, ahonnan piros jelzések vezetnek el minket a Mitikaszhoz. A menedékházak nagyon fontos turista létesítmények. Ezek szállást és pihenőhelyet nyújtanak a fáradt túrázóknak. A túra alatt egyébként még két menedékházzal találkozunk: a Gioszosz Aposztolidésszel és a Hrisztosz Kakalosszal, ami a legmagasabban elhelyezkedő menedékház a Balkánon.

Az utolsó menedékház elhagyása után még 5 órát kell gyalogolnunk, hogy lejussunk Diasztavrosziba, amely rendkívül közel helyezkedik el Lithoro városához, így ha még van erő és energia, érdemes ellátogatni a településre.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás