Paralia

Paralia azt jelenti: tengerpart. A település teljes neve Paralia Katerinis, ami annyit jelent: Katerini tengerpartja. Paralia az Égei tenger nyugati partján fekszik, és csupán 7 km messze van a Katerini nevű településtől.

Paralia egy igen népszerű üdülőhely a magyarok körében, hosszú, homokos tengerpartja és szórakozási lehetőségei miatt.
Mindössze 50 km-re van Thesszalonikitől, ami az ország 2. legnagyobb városa, így tömegközlekedéssel is könnyen eljuthatunk oda, ha egynapos kirándulást tervezünk a nagyvárosban. Legkönnyebben vonattal lehet megközelíteni Thesszalonikit.

Paralia egykor még csak egy kis, jellegtelen településnek számított, azonban a ’80-as évektől elképesztő ütemben fejlődött, így az odalátogatók szinte azt érezhetik, hogy egy nagyvárosba csöppentek, annak ellenére, hogy a település mindössze 40 ezres lakossággal rendelkezik. Igazából Paraliának nincs is sok állandó lakosa, ugyanis ez a település kizárólag üdülővárosnak számít, így télen csak azok az emberek maradnak ott, akik egész évben üzemeltetnek szállót vagy vendéglőt.

Tavasztól pedig megindul az élet, de legfőképpen nyáron kezdődik meg az igazi nyüzsgés-forgás.
Paralián az éjszakák rendkívül zajosak, annak ellenére is, hogy a nagyobb szórakozóhelyek, diszkók a település szélén találhatók. Az emberek este kimennek az utcára, és olyan nagy pezsgés fogadja őket, hogy szinte észre sem veszik, hogy már éjfél is elmúlt. Ezért ha valaki inkább nyugodt, csendes nyaralásra vágyik, annak Paralia semmiképpen sem jó választás.

Családi nyaralóhelynek is kitűnő, ugyanis a tenger ott lassan mélyül, ezért a gyerekek számára is biztonságos. Még 20 méterre a parttól is csak kb. 1-1,5 méter mélységű a víz, így azok is bátran bemerészkedhetnek, akiknek gondot okoz az úszás.
Tengerpartján kipróbálhatunk számos vízi sportot, a csemeték szórakozását pedig a gyerekcsúszdák biztosítják.
Ha különféle látnivalókat szeretnénk megtekinteni, akkor a környező településekre érdemes ellátogatni, például Katerinibe, ami csak 7 km-re van Paraliától, így szinte negyedóránként járnak helyközi buszok a települések között.

Katerini egy tipikus kis görög városka, ahol ellátogathatunk például a Folklór Múzeumba, ide ráadásul ingyenes a belépés. Hangulatos sétálóutcái, kávézói és különleges édességkereskedései vannak, és szombatonként heti vásárt rendeznek a házak között, amire szintén érdemes ellátogatni.

Thessalonikibe eljuthatunk autóval és busszal egyaránt, de a legegyszerűbben vonattal oldhatjuk meg az odautazást. Thessalonikiben érdemes meglátogatni az Arisztotelész teret és van néhány múzeuma is.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás