Santorini

Santorini szigete az Égei-tengeren fekszik a Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagjaként. A sziget egy vulkanikus robbanás következtében alakult ki az eredetileg egyetlen szigetről leszakadva. A robbanás az időszámításunk előtti 15.santorini látképe században történt: ez gyakorlatilag kettétörte a szigetet, amelyből kb. 80 km2-nyi rész a tengerbe süllyedt, és hatalmas, 210 méter magas szökőárakat okozott. Ennek következtében jött létre a sziget 400 méter mélységű belső tengere is, amelyet Kaldera néven emlegetnek.

A tudósok megbizonyosodtak arról, hogy a minószi kultúra pusztulásának is ez a katasztrófa volt az okozója, egy elmélet szerint pedig a sziget kialakulásához köthető Atlantisz pusztulása is, amely a feltételezés szerint a robbanás miatt tűnt el a felszínről.
Santorini területe 73 km2, fővárosa Fira, de ezen kívül a fontosabb városai közé tartozik még Oia, Kamari és Perissa is. A szigeten több kisebb település, falucska is van, amiket érdemes meglátogatni, hiszen ezek között is találhatunk néhány nevezetességet, amit vétek kihagyni, ha a szigeten járunk. Ilyen települések például: Firosztefani, Imerovigli, Messzaria (a szigeti bortermelés központja) és Pirgosz.

Santorini nagyon jó közlekedéssel rendelkezik: repülők és hajók is rendkívül gyakran érintik, valamint a környező szigetekről is sűrűn érkeznek ide kirándulóhajók.
Get the Flash Player to see this player.

Santorini szigetén különösen finom borok készülnek, amelyek jellegzetes ízüket a vulkanikus kőzetnek köszönhetik. Ha a szigeten járunk, érdemes megkóstolni valamelyiket a világhírű boraik közül. Ezt a Sigalas, a Boutari és a Hatzidakisz pincészetekben tehetjük meg. A legjellegzetesebb az Assyrtiko nevű boruk.

A szigetet az ókorban Sztrongülének, azaz kereknek, valamint Kalliszténak, azaz szépnek is hívták. A hivatalos neve ma Thíra, amely egy thébai hős fiának, Thérásznak a nevéből ered.

A Santorini név, ahogyan a legtöbben emlegetjük, a középkorban alakult ki Szent Irén nevéből, aki a sziget védőszentje.
Ez az egyik legszebb sziget Görögországban, még a világ 7 csodája közé is nevezték. Ezért nem meglepő, hogy Santorini az ország egyik leglátogatottabb szigete, és az egyik legismertebb úti cél Európában.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás