Spárta (Szparti)

Spárta városa az Eurótás folyó völgyében, a Taigetosz-hegy lábánál helyezkedik el.
A mükénéi korban Lakedaimónnak hívták, ez volt akkoriban a hivatalos elnevezése.
Spárta az ókorban verhetetlenségéről és törvényei szigorúságáról volt híres, azonban ma már csak csekély számú emlék őrzi ennek a nyomait.

A várost i.e. a 12. században alapították az ide települő dór törzsek, akik harciasságukról voltak híresek, így egy katonai államot hoztak létre. Erről árulkodik az is, hogy a férfiak életét leginkább a hadviselés határozta meg. A vének már az újszülötteket is megvizsgálták, és eldöntötték, hogy alkalmasak-e a katonáskodásra. Azokat az újszülötteket, akikről úgy vélték, nem alkalmasak rá, ledobták a Taigetosz-hegyről.

A mai modern Spártát I. Ottó király kezdeményezésére építették, 1834-ben. Ennek következtében leginkább neoklasszikus épületekkel gazdagodott a terület.
A város ma 16000 lakossal rendelkezik.

Mivel Spárta hajdani életéről nem maradt ránk számottevő emlék, ezért 1-1,5 óra alatt meg lehet tekinteni az összes nevezetességet.

Spárta nevezetességei:
  • Spártában megtekinthetjük az ókori színház maradványait. A színház i.e. a 2. században épült, köveiből pedig a közelben elhelyezkedő Misztrászt építették.
  • Orthia-szentély: A szentélyben volt Artemisz oltára, amely előtt minden évben megtartották az egyfajta rituálét, amely során a katonának készülő spártai fiatalokat korbácsolták meg. Aki a legtovább elviselte az ütéseket, az jutalmat kapott.
  • A városban egy Régészeti Múzeum is működik, amely annak ellenére, hogy Spárta szűkölködik a látnivalókban, igen gazdag anyaggal rendelkezik.
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
OldaltérképGörögországMediaajánlatKapcsolatAdatvédelem Honlapkészítés - Keresőoptimalizálás